Wednesday, November 27, 2013

Jamaican Allspice, Cranberry & Pecan Apfelstrudel

Drie in Een
(to the english version) Hoewel de naam het lijkt te suggereren, is 'allspice' niet een mengsel van verschillende specerijen. Die naam heeft het gekregen omdat zijn ontdekkers er zowel nootmuskaat als kruidnagel als ook kaneel in meenden te proeven. Het heeft een aangenaam donker aroma en een complexe, zacht peperige smaak. Van nature groeit het in de Caraïben en Midden Amerika, en ondertussen overal ter wereld waar het wil groeien. 

'Jamaican Allspice' verschilt in bijna niks van elke andere allspice. Het heeft van alle soorten de hoogste concentratie eugenol in zijn smaakbepalende essentiële oliën. Eugenol komt ook voor in kruidnagel. Vergeleken met andere soorten  proef je in de 'Jamaican Allspice' dan ook meer kruidnagel.  

Jamaican Jerk
Lokaal staat allspice bekend onder veel verschillende namen, waarvan 'pimento' en 'pimiento' de meest voorkomende zijn. Vers gemalen Jamaican Allspice is het smaakbepalende ingrediënt voor de befaamde 'Jamaican Jerk Seasoning'. In de Caribische keuken wordt allspice in tal van hartige gerechten gebruikt. In de meeste andere delen van de wereld wordt het om onduidelijke redenen voornamelijk gebruikt in nagerechten.

Bass Solo
Allspice kan een gerecht optillen en transformeren wanneer je de subtiele balans hebt gevonden. Een paar hele bessen bij je stooflappen doet al wonderen. Niet teveel dus, alhoewel het recept dat ik met je wil delen niet echt gezien kan worden als het schoolvoorbeeld van terughoudendheid wat betreft de allspice. In veel recepten is de allspice de basistoon waar de rest van de smaken omheen zwieren en toeteren. Deze Jamaican Allspice, Cranberry & Pecan Apflestrudel is meer een bass solo....  

Jamaican Allspice Cranberry & Pecan Apfelstrudel

ingrediënten:
2 grote, zure appels, in kleine blokjes
± 16 velletjes bevroren filodeeg (of ± 8 grote)
25 gram gedroogde cranberries
150 gram grof gehakte pecannoten
150 gram bruine suiker
50 gram lichte basterdsuiker
80 gram gesmolten boter
1 theelepel Jamaican Allspice

methode:
Verwarm de oven voor tot 190° C

Wikkel het filodeeg in een vochtige theedoek om te ontdooien en te beschermen tegen uitdrogen. 

Schil en snijd ondertussen de appels. Besprenkel met wat citroensap om verkleuren te voorkomen

Hak de pecan noten en meng ze samen met de bruine suiker en de Jamaican Allspice.

Smelt de boter op een laag vuurtje.

Leg een bakblik klaar om de strudel in elkaar te zetten. Neem het ontdooiende filodeeg en pel er vier vellen af (of 2 grote). Wikkel de rest van het deeg weer in de theedoek. Spreidt de eerste laag uit op het bakblik en strijk het in met de gesmolten boter. Spreid dan een ⅓ noten-suikermengsel uit over het deeg. Herhaal dit nog twee keer, zodat je drie lagen met noten-suiker mengsel hebt.

Plaats de vierde, laatste laag en bestrijk ook deze met boter. Meng de appels met de lichte basterdsuiker en de cranberries, en spreid het dan uit over het beboterde filodeeg.

Rol het deeg voorzichtig op.

Plaats in het midden van de voorverwarmde oven en bak de strudel goudbruin. Dat kan afhankelijk van je oven tussen de 20 en 30 minuten duren. Als je met hete lucht bakt, vergeet dan niet het deeg halverwege te keren voor een gelijkmatige bruining.

Laat de strudel volledig afkoelen op een rooster om ook de onderkant krokant te krijgen.

Bestrooi de strudel ruimhartig met poedersuiker. Serveer met een eenvoudige frisse vanillesaus

Eet smakelijk!


No comments:

Post a Comment