Thursday, January 17, 2013

Stroopwafels

Hollandse Macarons


         

Toen ik ooit de Franse macaron aan het 'researchen' was, kwam ik er achter dat macarons niet altijd waren wat ze nu zijn. In 1830 werden macarons nog gewoon aan de man gebracht als een enkelvoudig koekje, vaak op smaak gebracht met likeur, jam of specerijen. Het was Pierre Desfontaines van het patisserie huis Ladurée die, aan het begin van de vorige eeuw het idee kreeg om twee schelpjes op elkaar te drukken met iets lekkers er tussen. De geboorte van de 'Franse Macaron' die vandaag de dag zo populair is.

         


In ons eigen landje waren we rond die tijd met hele andere dingen bezig dan in 'Gay Paris'. Daar gingen eeuwenoude volkswijken in het centrum van Parijs tegen de grond en maakten plaats voor het Parijs met de  'Grand Boulevards', zoals we die tegenwoordig nog steeds kennen. Parijs deed het goed in de industriële revolutie. Het geld stroomde de stad binnen. 

Ondertussen werkte in Gouda een bakker die zich aan het andere uiteinde van het geld-spectrum in leven moest zien te houden. Hij kon, als hij überhaupt van het bestaan ervan wist, alleen maar dromen van kleurrijke macarons in zijn etalage.

Helemaal in lijn met de calvinistische Hollandse natuur vroeg hij zich af of al die deegresten die zich aan het eind van de dag hebben opgehoopt in een bakkerij, niet nog érgens goed voor waren. Hij maakte een stroop met bruine suiker en kaneel, gooide alle overgebleven deegresten bij elkaar en bakte er dunne wafels van, sneed ze in tweeën, vulde ze met stroop en verkocht ze met veel succes. 

Twee koekjes met een vulling ertussen. Als je dat als definitie van een macaron zou gebruiken is de stroopwafel in zekere zin de Nederlandse Macaron. Zeker niet zo chique en luxe als de Franse, maar wel zo bevredigend.

De stroopwafel werd snel populair. Tegenwoordig zijn ze ook in het buitenland steeds meer te krijgen. In New York worden ze in chocolade gedipt en heten ze  Dutch Moon Cookies. Er bestaat zoiets als de
Vereniging voor Stroopwafel-verslaafden, en zelfs de modewereld is niet ongevoelig gebleken voor dit koekje getiuige deze stroopwafel jas. Lady Ga Ga goes Dutch?

En bekijk vooral ook even deze tutorial over hoe je een stroopwafel hoort te eten...

                        


Stroopwafels

Genoeg redenen om je wafelijzer weer eens van stal te halen! Als je deze koekjes lekker vindt zoals ze bij de buurtsuper te krijgen zijn, kan ik je vertellen dat deze verse, knapperige en nog warme versie vele malen lekkerder is.

voor het deeg:
500 gr. patent bloem
1/2 theelepel kaneel
250 gr. zachte boter
100 gr. witte basterd suiker
2 grote eieren
7 gr. droge gist
118 gr. warm water

voor de stroop:
300 gr. lichte basterd suiker
250 gr. boter
1 theelepel kaneel
6 eetlepels glucosestroop

Meng de bloem, kaneel, de suiker, de gist.  Voeg het water toe, dan de zachte boter. Voeg als laatste de eieren toe. Mix tot de ingrediënten goed zijn vermengd en vorm een bal. Laat het 45 minuten afgedekt rusten. Het deeg is dan enigszins gerezen en voelt een beetje zijdeachtig aan en kleeft niet.

Maak, terwijl het deeg rust, de stroop klaar. Smelt de basterdsuiker beetje bij beetje in een stalen pannetje. Laat de suiker karameliseren maar niet verbranden. Doe er voorzichtig (!) beetje bij beetje de boter bij. Pas op voor de spetters. Klop tijdens het afkoelen enkele keren goed door met een garde om een mooie gladde stroop te krijgen.

Verwarm je wafelijzer tot medium en vorm ballen van je deeg ter grootte van ongeveer een walnoot . Bak de koek in ongeveer 30 seconden goudbruin. Haal de koek uit het ijzer en druk er een cirkel uit met een scherpe bakring. Terwijl het koekje nog warm is: snij in twee helften met een dun scherp mes. Wacht niet tot het koekje is afgekoeld, dan wordt het een stuk moeilijker om te snijden!

Doe er een flinke dot warme stroop tussen en combineer de twee helften. Houdt de stroop op de goeie temperatuur; als het te stroperig wordt, zet het dan even terug op het vuur om het op te warmen. Pas op dat je de stroop niet laat verbranden!

Heb je Breadlab al gevonden op Facebook?

No comments:

Post a Comment