Thursday, December 20, 2012

Schoorsteen Cakes

Pruttelend Pannetje

                 

Soms koop je met je ogen, soms met je neus. Op de Amsterdamse  Albert Cuyp-Markt valt altijd iets te ruiken of te zien dat je nog niet kende. Hongaarse Schoorsteen Cakes bijvoorbeeld. Iemand zin in iets lekkers uit het land van Dracula?

Wanneer ik op de markt loop is er altijd dat punt halverwege dat ik mij actief voorneem deze keer de verleiding te weerstaan. De geur van karamel, pruttelend in het pannetje van de stroopwafelman komt dáár ergens mijn neus binnen. Het overstemt zelfs de viskramen waar ik tussen loop, in míjn neus tenminste... Gewoonlijk lukt het me niet veel meer te doen, dan als een zombie naar de kraam te lopen, mijn geld af te geven en de rest van mijn marktbezoek aan weinig anders te denken dan aan originele, krakend verse stroopwafels.

Maar... vandaag is het niet karamel, maar de geur van kaneel die de visjes verdringt. En, als ik het goed heb, ook de geur van vers gebakken brood, en gekarameliseerde suiker.

Omdat de geuren nog verleidelijker zijn dan de stroopwafels heeft verzet geen enkele zin en volg ik als een hond de geuren naar de bron. Het zal toch niet zo zijn dat de enige marktkoopman die al sinds ik hier in Amsterdam ben komen wonen hetzelfde koekje bakt, opeens heeft besloten dat het tijd wordt voor 'iets anders'? Ik hoor mijn lief naast me zuchten. Als ik brood ruik is er geen weg terug...


Kürtöskalács
Chimney Cakes
D'r staat een Hongaarse jongen interessante dingen te doen met een grill. Houten cilinders, gewikkeld in brooddeeg en gerold in suiker draaien rond. Mijn nieuwsgierigheid piekt; ik bák mijn brood meestal voor ik het grill...

De Hongaar pakt er één van het spit, glanzend van de gesmolten suiker, rolt het door wat kaneelsuiker en verwijdert met twee ferme tikken, het gebakken deeg van de houten rol. Opeens staat er een perfect gevormde schoorsteen op tafel, rokend en al. De voor mij onweerstaanbare geur van versgebakken gistdeeg stoomt mijn neus binnen.

"Chimney Cakes", zegt de Hongaarse bakker. Dat verbaast me niks. Volgens hem is het één van de oudste recepten uit de regio Transsylvanië. Ik koop er één om mijzelf ter plekke te bevredigen, uiteraard. Het smaakt als een kruising tussen een kaneelbroodje en een knapperige zoete pretzel. Je kunt ze krijgen met kaneelsuiker, maar ook met walnoten, chocolate chips, kokos, geschaafde amandelen en zelfs maanzaad. In Hongarije werden ze -vroeger- gemaakt voor speciale gelegenheden als bruiloften, of andere feestjes waar je indruk wil maken op je gasten, maar tegenwoordig vind je ze voornamelijk in kraampjes op straat. Ik ben al lang en breed overtuigd: deze moeten op mijn bakrepetoire!

Gegrilde Schoorsteen Cakes
Na wat rondzoeken op het net, weet ik nu dat dit recept oorspronkelijk boven gloeiend houtskool werd bereid (=BBQ). Als je de kans hebt, zou ik dat zeker eens proberen. Leuk om samen met kinderen te doen ook!
De speciale grill heb je  niet nodig. Met wat geknutsel met keuken- en kantoorspullen gaat het net zo goed. Dit is wat je nodig hebt:

keukengerei
Een houten deegroller met handvatten
Een braadslee
Vier papierklemmen

Zet de klemmen op de rand van je braadslee, twee aan elke kant, zo dat de handvatten van de deegroller vast zitten, maar nog wel kunnen draaien. 

Ingrediënten (voor 5 of 6 stuks)

voor het deeg:
750 gr. tarwebloem
300 ml lauwe melk
2 eieren
7 gr. droge gist
65 gr. suiker
100g gesmolten boter
olie om de deegroller in te vetten

voor de topping:
gesmolten boter
kaneelsuiker
(of elke andere topping die je kunt verzinnen)

Methode:
Doe de gist bij de bloem. Mix de eieren, suiker, boter  en melk en voeg dit mengsel toe aan de bloem. Mix of kneed het deeg tot het goed is ontwikkeld. Het deeg is klaar als je een klein bolletje deeg zo ver uit kunt rekken dat je er bijna doorheen kunt kijken. 

Vorm een bal van het deeg, dek het af en laat het bij kamertemperatuur rusten tot het bijna in volume is verdubbeld (ongeveer 1 uur)

Sla het gerezen deeg plat en rol het uit tot een ½ cm dikke  rechthoek. Snij er met een (pizza)mes repen van 3 cm van.  Rol één uiteinde lichtjes tussen je handpalmen. 
Bestrijk je deegroller met wat olie om straks de cakes er makkelijk af te krijgen. 
Pak een reep deeg en windt het strak (tot ongeveer halverwege) over de deegroller. Begin met het uiteinde die je tussen je handpalm hebt gerold. Zorg ervoor dat het deeg overlapt. Om te voorkomen dat je schoorsteen los schiet tijdens het bakken moet je het laatste stukje goed instoppen onder de rest van je deeg. Rol lichtjes over je werkoppervlak om het deeg goed te laten hechten.

Neem een tweede reep deeg en doe hetzelfde voor de andere helft van je deegroller.

Vergeet niet de andere repen te bedekken zodat ze niet uitdrogen!

Zet je grill op de hoogste stand. Zet je deegroller vast tussen de papierklemmen op de rand van je braadslee. Zet de braadslee onder de grill. Vergeet niet de uiteinden van je deegroller in te pakken met folie.

Grill de schoorsteen cake voor ongeveer 10 minuten. Draai de deegroller regelmatig voor een mooie egale bruine kleur. Haal na 10 minuten de roller van onder de grill, maar laat de grill aan. Bestrijk het deeg met de gesmolten boter, rol het door  suiker en zet het weer terug onder de grill.  Draai regelmatig tot alle suiker is gekarameliseerd, 5 tot 10 minuten. Haal de cake uit de grill en rol het meteen door de kaneelsuiker, of een andere topping van je keuze; grof gehakte walnoten, kokosrasp, geroosterd amandelschaafsel, chocolate chips of maanzaad.

Laat ze 5 minuten afkoelen en duw dan, met de platte kant van een mes de schoorstenen voorzichtig van de deegroller.

Herhaal dit met de rest van het deeg. 

Als je kunt, gril de schoorstenen dan eens boven een barbecue of vuurpot in plaats van onder de grill!

Ze zijn het lekkerst als ze nog warm zijn! Makkelijk op te piepen in de oven! Eet smakelijk!


No comments:

Post a Comment