Friday, December 21, 2012

Meelmot - De Battle

Een paar maanden geleden kocht ik meel van de molen. Het duurde niet lang voor ik er achter kwam dat ik meer mee naar huis had gekregen dan de bedoeling was.

Op een avond, zittend voor mijn computer, vloog een mot zich tot stof tegen mijn bureaulamp. Dat was niet voor het eerst, zeker niet tijdens de zomerdagen. Maar deze mot... was anders... Het leek in niks op de beesten die in je inloopkast je favoriete lamswollen trui tot pulp eten.

Amper een dag later vlogen er al een dozijn rond in mijn keuken en schoot mijn mot terreur-alarm van een stemmig groen naar scharklaken rood. Had ik niet ergens iets gelezen over deze beesten?
Toen ik een vers motten-lijk vergeleek met de machtige verzameling aan vieze foto's op Google wist ik het zeker: Ik was in oorlog met de alom gevreesde Mediterraanse Meel Mot!

Levenscyclus
De mot is vaalgrijs en wordt zo'n 1 tot 1½ cm lang. Op hun vleugels hebben ze twee zig-zag patronen. Het zijn niet de slimste beesten; ze zijn erg makkelijk te vangen wanneer ze rusten in hun karakteristieke pose; met de uitgestrekte voorpoten en het koppie rechtop lijkt het alsof ze op elk moment zullen wegvliegen. Als je ooit de pech hebt kennis te maken met deze beesten, weet dan dat zelfs als je een kanon naast ze afschiet, ze gewoon blijven zitten. Wacht dus tot ze ergens gaan zitten en wees voorzichtig met je witte muren; ze zijn nogal stoffig..

Hun hele levenscyclus duurt zo'n 10 weken. Het vrouwtje legt tussen de 100 en de 700 eitjes (!). En hier begint 't onsmakelijk te worden; ze leggen die eitjes in je meel. En in de meeste gevallen is dat ook de manier waarop ze je huis binnenkomen; liftend in een zak meel die je ergens hebt gekocht. Hoewel ze meelmotten heten, zijn ze allesbehalve kieskeurig. Ze houden zo mogelijk nog meer van gedroogd fruit, zaden, noten, bonen, graan en zelfs chocolade!

De eitjes komen in ideale omstandigheden binnen enkele dagen uit. De kleine larven beginnen onmiddellijk met het spinnen van een web in het meel. Daar blijven ze tot ze volgroeid zijn, en dat kan tot een maand duren.

Witte strengen in je meel die doen denken aan spinrag zijn een goede reden om je zorgen te maken.

Als de larven volgroeid zijn, gaan ze op zoek naar een plekje om te transformeren tot meel stelende mot. Bij zonsopgang en -ondergang gaan ze aan de wandel en verbergen zich in de kleinste en veiligste plekjes die ze kunnen vinden. Na nog eens twee weken zijn ze volgroeid en komen tevoorschijn als een volwaardige meelmot. Voor de rest van hun korte leven eten ze en bedrijven de liefde met hun soortgenoten, om een volgende generatie meeldieven veilig te stellen. Als je ze de kans zou geven tenminste.

Maak mottenmeel van je meelmotten!
Wraak
Vergis je niet: er is geen manier om deze micro-ratten te verdelgen zonder drastische maatregelen. Allereerst: als je witte strengen in je meel vindt, gooi het meteen -goed ingepakt- weg!

Vervolgens is het verstandig te zorgen dat al het meel waarvan je zeker weet dat het niet geïnfecteerd is, veilig te stellen. Bewaar je meel enkel in luchtdicht afsluitbare bakken. Weersta de verleiding om een pak meel open te laten staan, want ze zullen erop af komen als... nou ja, als meelmotten dus.

Er zijn niet-giftige mottenvallen in de handel met feromonen  die uitstekend werken. Maar dat duurt langer dan je wel zou willen, en, belangrijker; ze werken alleen tegen de motten en niet tegen de larven.


Drastisch
Als je sneller van ze af wil, zit er maar één ding op. Je zult drastische maatregelen moeten treffen. Leeg al je keukenkastjes en check alles, en ik bedoel ALLES op tekenen van infectie. Als je het niet zeker weet; gooi het weg! Check ook de verpakkingen grondig van buiten. Elke vouw en elk hoekje is een mogelijke plek waar een larve zich verstopt.

Maak je keukenkastjes grondig schoon. Check, check, dubbelcheck. Deze beestjes zijn verhipt creatief in het vinden van plekken waar jij niet aan had gedacht. Zo vond ik ze bijvoorbeeld in de piepkleine voorgeboorde gaatjes voor de planken in mijn keukenkast. Gebruik een lange satéprikker om op plaatsen te komen waar je anders niet bij kunt.

Met je keukenkast spik en span en volledig geïnspecteerd zou je kunnen gaan denken dat we er zijn. Vergeet het maar. Bedenk dat je maar één koppeltje nodig hebt om het hele circus nog een rondje te laten draaien.

De hele keuken is potentieel oorlogsgebied. Om er echt zeker van te zijn dat al het meel-etend vliegend tuig geen enkele mogelijkheid tot overleven meer had, heb ik uiteindelijk de hele keuken opnieuw geschilderd en mottenvallen geplaatst.

Na deze hele operatie kunnen er nog steeds enkele 'sole survivors' zijn die de dans ontspringen. In dit stadium zijn mottenvallen het meest effectief. Laat je niet verleiden een veelvoud aan vallen te zetten. Dit werkt tegengesteld en verwart de motten. Eén of twee duidelijke bronnen met voldoende afstand ertussen zijn effectiever. Houdt de vallen minstens veertig dagen in de gaten voordat je victorie kraait!

De belangrijkste les in deze is waarschijnlijk dat het loont om al het verpakte voedsel dat besmet zou kunnen zijn met de larve van de meelmot, pas in je keuken toe te laten na een grondige inspectie van zowel binnen- als buitenkant. Wees extra alert bij een riskante bron, zeker als die 'non-industrieel' is

En investeer in goeie luchtdichte bakken, zodat je je meel altijd 'in quaraintaine' kunt bewaren. Want geloof mij, voorkomen is beter dan genezen!

Eigenlijk hoop ik dat je nooit op deze pagina terecht komt, maar als je de pech hebt hoop ik dat deze tips je zullen helpen. Dat zou me een groot genoegen zijn!

1 comment:

  1. Hoi, bedankt voor je uitleg. Vooral nuttig om te weten hoe de cyclus is van deze beestjes.
    Maar ik vind het echt zonde om mijn meel weg te gooien, ik bak er brood mee. Je kan die eitjes en of larven toch wel eten? Hoezo onsmakelijk? Insecten kan je toch eten?
    Ik heb een vacumeer machine, ik heb het meel gezeefd en de draden eruit gevist, ook een enkele larf en een enkele pop toen in een vacuumzak gedaan en gevacumeerd en in de vriezer gedaan. 2 daagjes daar laten denk ik zo, en dan kan het toch weer terug in mijn kast (die ik dan wel grondig heb schoongemaakt natuurlijk want ik wil wel dat ze weggaan) En ik ga ook goede luchtdicht afsluitbare vershouddozen kopen voor in mijn voorraadkast.
    Maar omdat kennelijk iedereen vies is van de beestjes vind je bijna niks terug over het eten ervan. Ik ben niet zo snel vies aangelegd blijkbaar hahaha.

    ReplyDelete